Kiedy w zeszłym roku zaczynałam piec chleby, dostałam fioła na punkcie zakwasu. Piekłam na zakwasie może 3 tygodnie; potem jak zwykle straciłam zapał, a zakwas, jakby odczuwając mój stosunek do pieczenia, zepsuł się na amen. Jakiś czas później znów postanowiłam wyhodować zakwas, jednak znów skończyło się tak samo.
BUŁKI NA PIWIE - przepis od Doroty z Moich Wypieków -> TU
Składniki na 9 - 10 bułek:
- 36g mąki pszennej chlebowej (użyłam typu 650)
- 125ml jasnego piwa w temperaturze pokojowej
- 60ml ciepłej wody
- 6g drożdży suchych (1,5 łyżeczki) bądź 12g świeżych
- 25g roztopionego masła
- niecała łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
Na wierzch:
- jajko roztrzepane z małą ilością mleka
- dowolne ziarna, u mnie popping z amarantusa, słonecznik, dynia, czarnuszka i kminek
Mieszamy suche drożdże z 2 łyżkami mąki; dodajemy wodę, cukier, sól; odstawiamy na 10 - 15 minut.
Kiedy zaczyn ruszy wlewamy piwo, roztopione masło i mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy ręcznie (to stanowczo moja ulubiona część robienia pieczywa!). Ciasto powinno być elastyczne, ale miękkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi objętość, formujemy w dłoniach kulki (wielkość bułek będzie zależna od wielkości kulek, więc radzę nie przesadzać ;) trochę większe niż piłka golfowa powinny być akuratne). Bułki układamy na blasze, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut do napuszenia. Następnie smarujemy je jajkiem i obsypujemy ziarnami.
Pieczemy na złoto przez około 25 minut (u mnie nawet 35minut) w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego!
4 komentarze:
chętnie przyjmę niepotrzebny już zakwas;p bo cierpię na chroniczny brak czasu na wyhodowanie własnego ;(
wyglądają znakomicie , muszę wypróbować ten przepis :)
Anna, jak tylko zdecyduję się na zrobienie nowego chętnie Ci część oddam :)
Gosiek, smakują też rewelacyjnie ;)
bardzo lubię pieczywo na piwie - tak bułki, jak i chleb świetnie wychodzą
Prześlij komentarz