MUFFINY TRUSKAWKOWO - BANANOWE Z MIGDAŁAMI:
Składniki na 24 babeczki:
- 130g masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- łyżka miodu
- 2 jajka
- czubata łyżeczka cukru wanilinowego (albo prawdziwego waniliowego)
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka truskawek pokrojonych na kawałki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka soli
- migdały (u mnie płatki i w całości) - nie piszę ile, bo może to być łyżka albo garść ;)
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Masło roztapiamy na wolnym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia. W jednej misce mieszamy suche składniki: cukry, mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce rozgniatamy banany, dodajemy jajka, miód, stopione masło i mieszamy. Truskawki przekładamy do miseczki, wsypujemy nieco suchej mieszanki i dokładnie obtaczamy. Mokre składniki wlewamy do suchych; delikatnie mieszamy; na koniec dodajemy truskawki.
Papilotki na muffiny wypełniamy do 3/4 wysokości. Płatki migdałowe kruszymy i posypujemy na wierzchu. Pieczemy 20 - 25 minut na złoty kolor.
W wersji z migdałami: posiekane migdały dodajemy do składników suchych. Dalej postępujemy jak wyżej. Na zdjęciu to te z całymi migdałami ;)
Jako że dzisiaj Dzień Mamy, kilka moich muffinek obdarzyłam serduszkiem z truskawki, na dowód mojej miłości do bliskich memu sercu Kobiet :)
Wszystkim Mamom - także tym, które czekają na swoje Maleństwa - najpiękniejszego Dnia Mamy! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz